Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 
Sajtótükör

1. Somogy legjobb nedűit mutatták be a bormustrán

A kiemelkedő évjárat ellenére nem túl jó a hangulat a borászok között, mert nyomottak az árak, és bár az idén 20-30 százalékkal több termett, mint amire számítottak, de ennek a plusznak az eladása nehéz, hiszen a piac telített – hangzott el a szőlőtermesztők és bortermelők szakmai konferenciáján a Vármegyeházán. 


A somogyi borstratégia jegyében két sikeres borfesztivált tartottak, és a második szakmai szimpóziumot szervezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Somogy Megyei Önkormányzat. A megjelenteket Biró Norbert, a megyei önkormányzat elnöke köszöntötte.


– Az idei év feszített volt, mert korán indult a szezon, a nagy nyári melegben – mondta a balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Ez komoly kihívás volt a borászatoknak a csökkenő munkaerő miatt és a hűtőkapacitás terén is. Jó év volt az idei, mert országosan kiemelkedő a szőlő mennyisége, és a jó minőségben is bízom.


Képgaléria: A legjobb somogyi borok a Vármegyeházán


A remek termés ellenére a legnagyobb hibát azzal követhetik el a borászok, ha rosszul értékelik és pozicionálják a termékeiket, fűzte hozzá. Nem lehet hátradőlni abban bízva, hogy fejlődik a borkultúra. Ugyanis a sok reklám ellenére soha ilyen alacsony nem volt a borfogyasztás az országban: 23 liter fejenként egy évben. Légli Ottó tapasztalata szerint akad olyan vendéglő Somogyban, ahol nem is tartanak bort. Tehát van még hová fejlődni.


Évtizedekre megoldaná a dél-balatoni borvidék gondját az az exportra orientált feldolgozó üzem, amely Látrány és Rádpuszta közelében épülhetne meg a jövőben, hangsúlyozta Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke. Ígéretes tárgyalások történtek a közelmúltban egy borkereskedő céggel, amely együttműködő partnerként a 10-12 milliárd forintos nagyberuházás önerejét biztosíthatná. Az országban még 4-5 ilyen, 1000-1500 hektár szőlő feldolgozására alkalmas, XXI. századi feldolgozóra lenne szükség, ami előremozdítaná a magyar boraszatot. A konferencián Légli Ottó kiemelte az öngondoskodás fontosságát, hiszen szerinte hosszú távon az a borászat marad fenn, amelyik támogatás nélkül is megáll a lábán. 


A legjobb borokat mustrálták


Felvonultatták a megyében készült legjobb borokat. Tizennégy vezető somogyi borász hozta el a nedűit a Vármegyeházán tartott somogyi bormustrára, ahol 90 bort mutattak be a nagyközönségnek. A borászok átlagosan öt bort tettek le az asztalra, közöttük díjnyerteseket. A borok negyede idei évjáratú volt. A bormustrát kiegészítve sajtokat, sonkát és pékárut is kínáltak a vendégeknek.  


Tízmilliárdra pályázhatnak a borászok


Jó hírrel érkezett a konferenciára Viski József, az agrár-és vidékfejlesztésért felelős, államtitkár-helyettes. Előadásában elmondta: a kormány újranyitja a borászati pályázatokat. Az élelmiszeripari vállalkozások és borászoknak közösen egy 50 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást. Ebből 10 milliárd jut a borászatnak. Lehetőség lesz a fejlesztésére, új eszközök, palackozók tárolók beszerzésére, és energiahatékonyságot segítő beruházásokra. Ezzel a környezeti terhelést és a saját rezsijüket is csökkenthetik. Február óta támogatást nyújthatnak borszőlő ültetvények telepítésére is. Az unióban korábban inkább a kivágást támogatták, de egy új szabályozással ismét mód van a telepítésre. Hazánk volt az első tagállam, amely megragadta a lehetőséget. Egy négymilliárd forintos keretről döntenek az év végén.


Somogy legjobb nedűit mutatták be a bormustrán-. sonline.hu- 2018.11.08.https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/somogy-legjobb-neduit-mutattak-be-a-bormustran-1284668/



2. Nem szökött egekbe a lángos ára az idei szezonban


Kertész Rezső: Az Olaszországban és a Horvátországban nyaralók is megtapasztalhatták, hogy mindkét utazási célpont drágább, mint a Balaton


Több vészjósló találgatás forgott a szezon elején a balatoni árakról. Kertész Rezsővel, a Kereskedelmi és Vendéglátó-vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselet ügyvezető társelnökével beszélgettünk, aki összegezte az idei balatoni nyár tapasztalatait.


Nem ért véget az idény, a várható jó időre való tekintettel több vállalkozás tervezi, hogy szeptember–októberben is nyitva tart. Aki az előszezonban kinyitott, annak érzékelhetően jobb volt a forgalma, de a július–augusztusi hosszú, forró nyár is kedvezett a vendéglátósoknak, és jó bevételt hozott – mondta el lapunknak Kertész Rezső a tegnap megtartott Kereskedelmi és Vendéglátó-vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ). A balatoni turisztikai szezon „gyorsértékelése” címmel megtartott sajtótájékoztatója után.


A KISOSZ több mint száz éve képviseli a magyar mikro- és kisvállalkozásokat a kereskedelem és a vendéglátás területén. Az ügyvezető társelnök hozzátette: idén is megtartották a szezon elején is az értékelő, összegző beszélgetést és most is, de kiemelte, még nem ért véget az idény. Helyi munkaerővel nem tudták megoldani az idényt a vállalkozók, így rengeteg főiskolás és egyetemista érkezett a Balatonra dolgozni.
Többen azt jósolták, hogy nyolc- vagy akár kilencszáz forint lesz egy lángos a nyáron, a találgatás nem jött be, négyszáz-négyszázötven forintos átlagáron ment a fokhagymás-tejfölös lángos. A legtöbb helyen kínáltak olcsó, kilencszázkilencven-ezerötszáz forintos turista menüt, mely három-négy eurónak felel meg. A sörök is olcsóbbak voltak itthon, mint a horvát tengerparton, ahol körülbelül huszonnyolc kunába került egy doboz sör, mely több mint ezer forintnak felel meg – magyarázta lapunknak Kertész Rezső.


A KISOSZ segít vállalkozótagjainak külső forrásokhoz jutni, és támogatja a vállalkozóvá válást és a már működő vállalkozások gazdálkodását. Mindemellett szeretnének segítséget nyújtani az ellenőrzésekkel kapcsolatban is, hiszen ha egy vállalkozó alkalmaz egy munkavállalót, aki mulasztást követ el, és ez egy éven belül kétszer megtörténik, akár több napra be is zárhatják üzletét, amely a nagy forgalomkiesés mellett az alkalmazottakat is érinti. A KISOSZ az ellenőrzési hatóság türelmét is kéri, emellett kiemelték, az idei szezonban nagyon jól állták a sarat az üzletek, akkor is, ha egy héten belül akár négyszer–ötször is ellenőrizték őket.


Nem szökött az egekbe a lángos ára az idei szezonban- magyarhirlap.hu-2018.08.30.http://magyarhirlap.hu/cikk/127080/Nem_szokott_az_egekbe_a_langos_ara_az_idei_szezonban



3. Nagyobb forgalom és rengeteg ellenőrzés...

Még mindig gond a munkaerőhiány, a hatóságok pedig sokak szerint túl szigorúan büntetnek. Megtartották nyárértékelő fórumukat a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozók. A legtöbbek szerint az idei szezon jelentős forgalomnövekedést hozott szinte mindenkinek, de a szakemberhiány miatt nem mindenki győzte a rengeteg munkát. A vendéglátósok szerint a sokszor túlzó hatósági ellenőrzések is megnehezítették a vállalkozók dolgát.


A Somogy Megyei Kisosz (Kereskedők és Vendéglátók Érdekképviselete) társelnöke, Kertész Rezső szerint a vállalkozók már májusban főszezoni forgalmat bonyolítottak, az esős, viszonylag hideg június viszont valamivel gyengébbre sikerült. A július és az augusztus aztán meghozta a várt tömeget, és mivel továbbra is meleg idő várható, sok üzlet és büfé szeptemberben és akár októberben is nyitva tarthat.


Sok vállalkozó a szakemberhiány miatt kénytelen volt megemelni dolgozói fizetését, de továbbra is nagyobb állami szerepvállalást szeretnének, ami reményeik szerint megállíthatná, vagy legalábbis lassíthatná a munkaerő-elvándorlást.


A vendéglátósok szerint az egyre több hatósági ellenőrzés és az ellenőrök által használt halmazati büntetések is aránytalanul nagy terhet rónak a tulajdonosokra és az alkalmazottakra is. A Kisosz elnöke szerint ráadásul sok esetben nem a tulajdonoson múlik a szabályok betartása: előfordul, hogy a szakképesítés és tapasztalat nélküli alkalmazottak követik el a hibát.


Nagyobb forgalom és rengeteg ellenőrzés: ilyen volt a balatoni vendéglátósok nyara- hvg.hu- 08.29.http://hvg.hu/gazdasag/20180829_Nagyobb_forgalom_es_rengeteg_ellenorzes_ilyen_volt_a_balatoni_vendeglatosok_nyara



4. Panaszkodnak a balatoni vállalkozók

Nehezményezik, hogy irreálisak a bérigények, kevés a munkaerő


Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerő hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok - számoltak be dél-balatoni kisvállalkozók egy balatonszárszói fórumon kedden.


A Kisosz (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) szezonindító rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, a legnagyobb probléma a térségben a munkaerő hiánya. Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások - tette hozzá.


Beszámolója szerint a szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással. Vannak azonban olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik bezárnak - közölte.


Kertész Rezső elmondta, idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra. Úgy vélte, ehhez, a fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.


A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégkör egy részének elvesztésével jár. "Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig" - fogalmazott.


A munkaerőhiányról egy üzletét részben felszámoló fonyódi vállalkozó elmondta: "annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el".


Borsi András siófoki vállalkozó úgy látja, megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért, de megindult a fiatalok hazatérése is külföldről. "Elrugaszkodtak a bérek, drága mutatvány lesz az idei szezon, ami az éttermi árakra is kihat" - summázta a helyzetet.


Egy másik, neve mellőzését kérő siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény. A bérek alakulásáról kifejtette, a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot.


A helyi munkaerő-piaci helyzetet jól tükrözi, hogy a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát.


Panaszkodnak balatoni vállalkozók- magyarhirlap.hu-2018.06.05 http://magyarhirlap.hu/cikk/119989/Panaszkodnak__balatoni_vallalkozok



5. A borstratégiában is segíti a vállalkozókat a KISOSZ

Az idén is támogatnák a somogyi borstratégiát és párbeszédet szeretnének a megválasztott országgyűlési képviselőkkel. Erről is szó esett a a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy Megyei Érdekképviselet küldöttgyűlésén.


Megtartotta idei első küldöttgyűlését a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy Megyei Érdekképviselete. A rendezvényen az elmúlt esztendőt értékelték a szakemberek, s kijelölték az idei év céljait is.


– Az előző évekhez hasonlóan az idén is aktívan dolgozunk azon, hogy tartalommal töltsük meg a somogyi borstratégiát – mondta Kertész Rezső, a Kisosz Somogy Megyei Érdekképviseletének elnöke a keddi küldöttközgyűlésen. – Azon vagyunk, hogy minél több kereskedő és vendéglátóipari szolgáltató kínáljon jó minőségű somogyi borokat, ehhez minden információval ellátjuk tagjainkat.


Ezzel kapcsolatban az ülésen részt vett Biró Norbert közgyűlési elnök elmondta: nagy probléma, hogy a borvidéken megtermelt szőlő 60-70 százaléka elhagyja a térséget és másutt készül belőle bor. – Ezt felismertük és elkezdtünk a megoldáson gondolkodni, amelybe a Kisosz is bekapcsolódott – mondta Biró Norbert. – Ahhoz, hogy az ország más vidékein is balatoni bort vegyenek, először a somogyiakat kell rávennünk erre, bemutattuk már a nedűket a kaposváriaknak. Ezért jött létre a Somogyi Borfesztivál – amelyet az idén is megrendezünk 16 borászattal – majd egy kifejezetten a vendéglátósoknak szóló bormustrát tartottunk. Ezzel sikerült lehetőséget teremteni a megye vállalkozóinak, hogy ismerkedjenek a nedűkkel és kapcsolatot alakítsanak ki a borászokkal.


A küldöttgyűlésen négyen kaptak hosszú időn keresztül végzett szakmai munkájukért Kisosz emlékplakettet, így Fodor Tünde kaposvári vállalkozó, Tácsikné Kenesei Lavínia siófoki kereskedő, étterem-tulajdonos, Boros László nagyatádi kereskedő és Kódai Attila Kisosz-tag. Rajtuk kívül az érdekképviseleti törekvéseit támogató közéleti munkájáért Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is kitüntetést vehetett át.


Gondot jelent a munkaerőhiány is


Ugyan még van idő a szezonkezdésig, de a vállalkozóknak már most azon kell gondolkodniuk, miként oldják meg a nyitást. Munkaerőből ugyanis egyre nagyobb a hiány, főként a Balatonnál. – Nincs elegendő megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező motivált munkavállaló – mondta el kérdésünkre Tácsikné Kenesei Lavínia siófoki vállalkozó. – S ugyan tudják ezt a vendégek, mégis a Balatonra érkezve figyelmen kívül hagyják ezt a tényt. Olyan magas szintű vendéglátást várnak el tőlünk, amelyet még egy éves vendéglátóhely sem biztos, hogy biztosítani tud, egy szezonális pedig még kevésbé.


Tácsikné Kenesei Lavínia szerint a fiatal szakemberek már külföldön dolgoznak. – Ők már nem ragaszkodnak a gyökerekhez, szerintem a családi kötelék sem olyan fontos számukra – mondta a siófoki étterem és vitorláskikötő tulajdonosa. – Abban bízom, hogy a most negyvenes külföldön dolgozók már elértek egy olyan szintet, hogy hazajönnek és értékelni tudják azokat a béreket, amelyeket Magyarországon tudunk nekik nyújtani. Sok kollégától hallom, hogy szívesen jönne haza és reménykednek.


A borstratégiában is segíti a vállalkozókat a Kisosz- sonline.hu- 2018.04.18.https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/masolat-a-borstrategiaban-is-segitenenek-a-vallalkozok-1027313/



6. Somogyi Hírlap 2017.07.31.

Eredményes félévet zártak a somogyi kormányhivatalnál


"Tavasszal immár második alkalommal szervezett  somogyi vállalkozói fórumot a Somogy Megyei Kormányhivatal. A kaposvári programon ezúttal 21 cég képviselője vett részt és tájékozódott, többek közt a foglalkoztatást segítő támogatási lehetőségekről is. A Balaton partján turisztikai szezon kezdete előtt is várták a vállalkozókat, kifejezetten a vendéglátókat. A Somogy Megyei Kormányhivatal több szakterülettel is képviseltette magát a KISOSZ rendezvényén ahol a a jogszabályi változásokról, az ellenőrzések tapasztalatairól is tájékoztatták a megjelenteket. Hatóságként a kormányhivatalnak nem a büntetés a célja, hanem a szabályok betartatása, legyen szó népegészségügyről, fogyasztóvédelemről, élelmiszer-biztonságról vagy éppen munkavédelemről."





 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem