Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Eredményes évet zárt a KISOSZ, Kitüntetéseket adtak át

Az elmúlt időszak érdekképviseleti tevékenységét összegezte és értékelte a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete „KISOSZ”. Egyesületünk, mint munkaadói érdekképviselet a kereskedelmi és vendéglátó szakmákban működő vállalkozók reprezentatív érdekképviselete és - a nehéz gazdasági helyzet ellenére - egyesületünknél még mindig 267 Tag bízik, hogy európai típusú érdekképviseleti munkát tud kifejteni a KISOSZ, ezzel is segítve a mikro-, kis-, és családi vállalkozások megélhetését, piacon maradását- mely szerepel a szervezet célkitűzései között.

Sajnos a gazdasági, piaci viszonyok és a jogszabályváltozások együttes hatása következtében az elmúlt 10 évben Somogy Megyében a KSH adatok szerint 2429 bolttal csökkent a kiskereskedelmi boltok száma (2014.évben: 4615 bolt) és 489 üzlettel a vendéglátó üzletek száma (2014.évben: 2674 üzlet).

Az érdekképviseletei céljaink megvalósítása során elért eredmények a kereskedelmi és vendéglátó szakmában működő vállalkozók széles körét érinti. Példáként említjük, hogy kezdeményezésünkre változott a jogszabály és kereskedőinknek, vendéglátósainknak a tevékenység szüneteltetése időtartamára ( balatoni szezonon kívüli időszakra, stb.) már nem kell az online pénztárgépek után adatforgalmazási díjat fizetni, mely 10 ezer forint feletti megtakarítást jelent évente. Tagjainktól összegyűjtött véleményeket, javaslatokat feldolgoztuk és több szakmai témában pl. a kiskereskedelmi boltok vasárnapi zárva/nyitva tartása szabályozásával kapcsolatban konstruktív javaslattal kerestünk meg országgyűlési képviselőket, az NGM miniszterhelyettesét, valamint a turisztikai államtitkárát is.

 

A hazai vendéglátás versenyképességét gyengíti az európai összehasonlításban magas étel ÁFA mértéke, valamint a krónikus szakember és munkaerőhiány. Javasoltuk a magas élőmunka igényű vendéglátó szakmákban a vendéglátó étel ÁFA 10-12 %-ra történő csökkentését, melynek megvalósulása esetén - változatlan fogyasztói ár mellett - a várhatóan megmaradó többlet forrást az alkalmazottak bérének emelésére ( a munkaerőhiány csökkentésével összefüggésben) és fejlesztésre tudnák fordítani a vendéglátósok.

Tagjainkkal folyamatos és interaktív munkakapcsolatot tartunk telefonon, személyesen, fórumokon, valamint a bolt és üzlet látogatások során. Az átlagosnál jobb tájékoztatási rendszer működtetésénél gondoltunk az elmúlt évben kiküldött 13 hírlevélre ( komplex témákban), 40 e-mail körlevélre és ezek jogszabályi mellékleteire, valamint a 8 csoportgyűlésre, mely közül kiemelkedik a nyári turisztikai szezon elején Balatonszárszón tartott összevont csoportgyűlés és vállalkozói fórum. Ezen a rendezvényen a Somogy Megyei Kormányhivatal és a NAV szakemberei tájékoztató előadásokon ismertették a megváltozott jogszabályokat, beszámoltak a korábbi ellenőrzések tapasztalatairól és ismertették a várható hatósági ellenőrzések irányát és szempontjait. Rendezvényeink jól szolgálták egyesületünk szlogenjét: „ Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó.”

A Küldöttek közül többen hozzászólásukkal egészítették ki – az elnökségi beszámolóból a teljesség igénye nélkül kiemelt – értékelést és ezt követően elfogadták a költségvetési beszámolót és az ez évi egyesületi költségvetést, majd a hosszú időn keresztül tisztességgel végzett szakmai és KISOSZ érdekképviseleti munkája elismeréseként kettő személy – Jó László kaposvári és Lovizer Ferenc fonyódi vállalkozó - részére KISOSZ emlékplakett kitüntetést adtak át. Jó László megyei elnök érdemei közül kiemelték, hogy 20 éve látja el a sikeresen működő Megyei Elnökség vezetését.

 

Az öt éve választott Küldötteknek a  közösség érdekében végzett eredményes munkáját Díszoklevél adományozásával ismerte el az Elnökség. A február hónapban megválasztott új megyei Küldöttek alakuló ülésére is sor került, ahol ismételten bizalmat kaptak a régebbi Tisztségviselők és eredmény, hogy több fiatal vállalkozót, szakembert is sikerült az egyesületet irányító testületekbe bevonni.

 



2016-03-31

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem